• Blog
  • Hernia de disc, măsuri pentru protejarea coloanei vertebrale

Blog Hernia de disc, măsuri pentru protejarea coloanei vertebrale

Ce este discul intervertebral?

 

     Discul intervertebral reprezintă stratul de cartilaj dintre vertebre care servește la asigurarea elasticității coloanei vertebrale. Discurile intervertebrale ne ajută să ne menținem coloana vertebrală flexibilă și agilă pe tot parcursul vieții, însă șederea îndelungată încarcă aceste discuri și reduc elasticitatea ei.

     Discul intervertebral este un inel fibros situat între cele două vertebre. În timp ce ne menține flexibilitatea, ne și protejează coloana vertebrală de efectele mișcărilor bruște, impacturilor și șocurilor deoarece acționează ca amortizoare. Când este sănătos, discul intervertebral reprezintă o legătură flexibilă și puternică între corpurile vertebrale.

     Fără discuri, o postură îndreptată nu ar fi posibilă deoarece în această stare vertebrele sunt așezate una peste alta, iar această presiune este gestionată de disc. Fără discul intervertebral vertebrele s-ar uza foarte repede, ceea ce pe termen lung ar duce la o imobilitate totală.

     Discul intervertebral este format din două părți de bază: în interior este format din miez elastic gelatinos, iar în exterior este fibros și are și structură elastică. Conținutul de apă al miezului intern gelatinos scade treptat pe măsură ce corpul îmbătrânește, determinând discul să-și piardă elasticitatea. Acest proces este însoțit de calcifierea vertebrelor și a spațiului intervertebral. Aceste două procese, împreună, conduc la o deteriorarea discului și la formarea unei pre-bolte a centrului gelatinos la locul accidentării. Acest fenomen se numește hernie. În cazuri rare, această afecțiune poate dispărea de la sine.


Cauzele herniei de disc

     Sub presiune discurile de cartilaj sunt comprimate conform scopului propus. Din fericire, acest tip de încărcare și compresie va apărea uniform pe fiecare disc, cu forță uniformă peste tot. Din păcate, în majoritatea cazurilor în timpul șezutului sarcina este asimetrică, unidirecțională și unilaterală și pe termen lung deplasează și deformează discul. Cu cât este mai frecventă și mai lungă această sarcina asimetrică, cu atât mai mult vertebrele nu vor putea reveni la poziția inițială și se vor produce leziuni permanente.

     Această sarcină asimetrică apare adesea în timpul șederii, atunci când cele patru vertebre inferioare ale coloanei vertebrale sunt staționate unele față de altele și cea mai mare mișcare are loc între a patra și a cincea vertebră. Nu este o coincidență faptul că 95% dintre herniile intervertebrale apar între aceste două vertebre.

 

Dezvoltarea herniei de disc

     Stratul fibros uzat asimetric permite miezului interior gelatinos să cedeze în timp. Practic, aceasta este hernia de disc propriu zisă. Există mai multe grade ale acestui fenomen: în cel mai ușor caz, există doar o ușoară uzură a discului, dar în cel mai rău caz porțiunea exterioară se rupe și porțiunea interioară gelatinoasă se scurge complet.

     În primul caz, schimbându-ți stilul de viață sau alegând scaunul ergonomic potrivit, simptomele pot chiar și dispărea. În etapele sale inițiale, scaunele SpinaliS pot ajuta la restabilirea încărcăturilor normale, sănătoase și simetrice și la tratarea herniei de disc.

     În cazuri mai severe, discul intervertebral perturbat duce la asimetrie spinală, pe care organismul încearcă să o contracareze. În acest caz, mușchii din jur vor încerca să mențină coloana vertebrală dreaptă, dar nu vor câștiga această luptă. Tonusul mușchiului dorsal crește și în cele din urmă apar crampe. Acestea duc la durere intensificată. O consecință suplimentară a leziunii este că articulațiile mici sunt supuse unei sarcini suplimentare, astfel începe procesul de deteriorare, uzură și calcifiere a articulațiilor. În cele din urmă, se agravează și durerea cervicală și cea dorsală.

     După cum am descris anterior, hernia de disc poate apărea oriunde, însă cel mai adesea apare în zona lombară și mai rar în regiunea cervicală.

 

Semne ale apariției herniei de disc

 

     Coloana vertebrală este o parte indispensabilă a corpului, astfel modificările la cele 35 de vertebre și 23 de discuri se resimt instant. Aproape toate cazurile de hernie de disc sunt însoțite de durere. Intensitatea și localizarea durerii depinde, în primul rând, de gradul în care dislocarea exercită presiune asupra nervilor din jur.

     În mod similar, debutul durerii poate fi diferit: de la dureri continue și profunde, la cele care apar în urma unor mișcări bruște. Aceste dureri și presiuni nervoase pot afecta de asemenea funcția vezicii urinare și a intestinului.

Simptomele herniei de disc

     În funcție de unde și cum se dezvoltă leziunea, simptomele pot varia. În cazuri mai puțin severe, acestea pot avea un impact minim asupra calității vieții, dar în cazuri mai severe pot duce la o mobilitate redusă. Majoritatea pacienților raportează un triplu sindrom: durere, mobilitate substanțial redusă și probleme ale sistemului nervos.

Simptome:

  • durere care radiază și afectează mai ales membrele inferioare, dar poate provoca și afecțiuni interne
  • slăbiciune musculară care afectează un mușchi sau un grup de mușchi care sunt inervați de rădăcinile nervoase comprimate
  • tulburări senzoriale (amorțeală)
  • scăderea reflexelor și/sau pierderea acestora
  • tulburări vegetative (cum ar fi pierderea sau retenția urinei sau scaunului)

 

Diagnosticul herniei de disc

     Diagnosticul herniei de disc nu este de obicei o sarcină dificilă pentru un medic specialist. Examenele ortopedice și neurologice pot confirma suspiciunea, iar locația exactă poate fi determinată de imagini IRM (imagistică prin rezonanță magnetică).

Tratamentul herniei de disc

     Un tratament eficient al herniei de disc este foarte dificil de realizat. Deși durerea în sine poate fi atenuată și mușchiul din jur poate fi reabilitat cu proceduri de relaxare musculară, aplicate local, cauza însăși este dificil de vindecat. Pot fi de folos fizioterapia și gimnastica medicală, precum și băile cu aplicări de greutate.

 

Prevenția, cea mai bună soluție

     Un stil de viață activ este cea mai bună metodă de a trata simptomele inițiale, asociate cu hernia de disc. Acest lucru se poate obține nu numai practicând sport, ci și prin crearea unui mediu care protejează și îmbunătățește starea coloanei vertebrale.

    Familia de scaune SpinaliS, având un sistem activ de șezut, poate oferi un ajutor extraordinar în crearea unor astfel de medii, la muncă sau acasă, menținând coloana vertebrală uniformă și activă în timpul șederii pe termen lung. Întărește musculatura din jur și ameliorează presiunea pe vertebrele și discurile cele mai încărcate.