Ergonomia (în limba greacă ergon muncă și nomos lege) este știința care se ocupă cu optimizarea activității umane, în special în ceea ce privește forma și dimensiunea adecvată a echipamentelor, mobilierului și a altor obiecte de la locul de muncă.
Misiunea noastră, pe termen lung este de a produce și de a dezvolta piese de mobilier precum mese de birou și scaune adecvate pentru o mobilitate mai bună a corpului, în funcție de dimensiunile fiecărui individ. Prin ajustarea maximală a parametrilor scaunului în ceea ce privește lungimea, lățimea,înălțimea, adâncimea și unghiul spătarului și al șezutului, ne asigurăm că problemele ce survin din cauza statului îndelungat pe scaun nu vă vor afecta pe termen lung.
Probleme:
Postura incorectă pe care o adoptăm adesea atunci când stăm la calculator poate provoca:
✔ dureri de spate;
✔ dureri de gât;
✔ dureri de cap;
✔ comprimarea organelor interne;
✔ comprimarea vaselor sangvine, a mușchilor din zona pelvisului și a membrelor inferioare;
✔ limitarea respirației.
Deși problemele de spate au de obicei cauze musculare, ele se manifestă în cea mai mare parte prin deteriorarea discurilor intervertebrale și a cartilajului articular.
Poziția neschimbată a corpului pe parcursul mai multor ore de lucru pe un scaun nepotrivit împiedică variația dintre suprasolicitarea şi odihnirea coloanei vertebrale și în consecință, discurilor vertebrale nu le este permisă o funcționare optimă. Se știe că o presiune constantă asupra discurilor intervertebrale împiedică, în timp, hidratarea lor și prin aceasta împiedică și aportul de substanțe nutritive care hrănesc și mențin discul sănătos. Și cum, în acest caz, discurile intervertebrale își iau aportul de substanțe nutritive numai prin difuziune, adică prin alternanța dintre presiune-detensionare, menținerii aceleiași poziții pentru mai mult timp, în fiecare zi, poate conduce la probleme serioase precum tulburări metabolice, probleme cardio-vasculare și diabet de tip 2.
Cauza durerilor de cap și de gât în cazul statului îndelungat la calculator este aprecierea incorectă a distanței față de monitor.
Apariția unei presiuni asupra sistemului respirator și digestiv, precum și a inimii și a vaselor de sânge survine de regulă prin utilizarea unui scaun neadecvat. Statul îndelung pe un scaun ale cărei dimensiuni între spătar și șezut sunt sub 90 de grade chiar și în poziția frontală cea mai frecvent utilizată, cauzează comprimarea organelor interne, a vaselor sangvine și chiar limitarea respirației.
Modificarea poziției corpului devine un plus de presiune ce apasă asupra coloanei:
Poziţia orizontală c.c. 20 kg
Poziţia relaxată c.c. 75 kg
Poziţia verticală c.c. 80 kg
Poziţia şezut drept c.c. 125 kg
Poziţia şezut încovoiat c.c. 160 kg
Soluţii:
O formă corectă a șezutului și a spătarului este aceea care susține poziția verticală a coloanei vertebrale. Pe lângă aceasta, suportul lombar și pelvian este de asemenea foarte important. Mecanismul sincron permite mișcarea simultană a spătarului și a șezutului, cu posibilitatea reglării individuale a contrapresiunii exercitată de greutate. Șezutul și spătarul urmăresc mișcările persoanei așezate pe scaun, în sincron, la un unghi adecvat cu contrapresiunea exercitată de individ și permit schimbarea posturii întregului corp concomitent cu scaunul. Datorită sincronizării mișcării, scaunul adaptează în mod optim, nevoile persoanelor așezate și astfel, creează condiții pentru o ședere sănătoasă, care nu provoacă oboseală. Acest principiu are un efect pozitiv asupra coloanei vertebrale și a discurilor intervertebrale, activând mușchii și permițând o mai bună vascularizare a zonei respective. Stabilirea pauzelor de odihnă. Pauzele mici și dese, cheia marilor succese: la fiecare oră lucrată, este bine să luați o pauză de 5-10 minute în care să vă plimbați. Mersul pe jos constituie o modalitate avantajoasă, prin care se asigură hrănirea discurilor intervertebrale și reducerea durerilor de spate, umeri și gât. În plus, oxigenarea corpului si a creierului sporește productivitatea. Alegerea unui scaun ferm cu un spătar cu curbă naturală pentru o susținere adecvată a spatelui ar putea fi o soluție ideală pentru relaxarea coloanei vertebrale. Câteva exerciții de relaxare, executate în mod repetat cel puțin pentru 5 minute la fiecare oră sunt mai mult decât benefice.
Instrumente de calcul optimale
Se recomandă schimbarea posturii și mișcarea corpului ori de câte ori este posibil. Este de evitat aplecarea corpului către monitor atunci când stați la calculator, precum și efectuarea apelurilor în poziția de șezut. De preferat ar fi să încercați să vă deplasați sau măcar să vă ridicați în picioare și să mișcați membrele atunci când purtați convorbiri scurte, la telefon sau cu colegii.
Asigurați-vă că utilizați produse de calitate prin achiziționarea unor scaune și mese de birou care să aducă multiple beneficii, atât în ceea ce privește sănătatea dvs., cât și în ceea ce privește relaxarea și confortul fizic și psihic.
Reglați scaunele în funcție de utilizator. Optați pentru mese de birou reglabile în înălţime, în funcţie de necesități, chiar şi pentru lucrul în picioare. Atunci când dispuneți de piese noi de mobilier, profitați de posibilitățile oferite de acestea.
Folosiți monitoare mai performante, cu suprafețe plate, care împiedică reflecția și ajustați contrastul astfel încât să vă simțiți confortabil atunci când lucrați.
Calea optimă spre un randament bun la locul de muncă:
• Identificarea problemelor de ergonomie în amenajarea biroului, prin alegerea mobilierului adecvat;
• Amenajarea biroului în aşa fel încât să satisfacă cerinţele activității respective, atât din punct de vedere igienic, cât şi dinamic.
Crearea unor spații de relaxare
Conform specialiștilor, în următorii ani timpul alocat comunicării tinde spre a se tripla. De aceea, încă de la planificarea construcției sediului de muncă, este necesară amenajarea unor spaţii care să permită atât buna desfășurare a muncii de birou, cât și relaxarea în scurtele pauze de mișcare recomandate. Convorbirile nedorite la care suntem predispuși să luăm parte la locul de muncă sunt cele mai deranjante într-un birou de dimensiuni mici. Prin crearea unor spații de relaxare putem îmbina utilul cu plăcutul, respectiv munca cu relaxarea.
Ținând cont de faptul că programul de lucru de la 9 la 17 devine din ce în ce mai rar, amenajarea birourilor în aşa fel, încât personalul să aibă și posibilitatea de a se relaxa în timp ce își îndeplinește sarcinile devine o necesitate.
Îndemnarea angajaților sau a colegilor de birou să adopte o postură corectă, cât mai dreaptă atunci când lucrează la calculator alături de reglarea scaunelor și a meselor la o distanță suficientă față de corp, îndoirea brațelor astfel încât să formeze un unghi de 90 de grade sunt câteva metode prin care se pot evita durerile de spate, umeri sau de picioare.