• 0
Home

Nu ești singur cu durerile de spate

Cele mai frecvente întrebări despre durerile de spate 

 

     Majoritatea persoanelor care au început să aibă dureri de spate în trecut se confruntă deja cu o creștere în intensitate a durerilor.  Prin urmare, încep să apară o serie de întrebări:  

  • Cât de tare mă poate durea spatele?
  • Durerea de spate se datorează vârstei și poate fi ceva „natural”?
  • Când ar trebui să-mi iau în serios durerea?
  • Cum să previn apariția durerilor de spate?
  • Cum să calmez apariția durerilor? 

     La prima întrebare este dificil să se dea un răspuns obiectiv, deoarece toată lumea are o toleranță diferită la durere. Orice tip de durere apare întotdeauna ca un semn al unei tulburări, prin urmare trebuie luată în serios. Este indicat să consultați un specialist chiar și atunci când durerile de spate au început ”doar de câteva săptămâni”. Dacă severitatea durerii este greu de înțeles, la fel este și tipologia durerii: poate fi de origine obișnuită (nociceptivă) sau nervoasă (neuropatică).

     În primul tip de durere se încadrează durerile cauzate de o deteriorare tisulară, de fracturi, arsuri sau vânătăi. Când vorbim de durerea de spate, aceasta poate fi  legată și de sistemul nervos. Durerea nociceptivă dispare de obicei complet după vindecarea leziunii în cauză, dar durerea de origine neuronală, în cele mai multe cazuri devine cronică deoarece cauza nu se vindecă de la sine. Desigur, cea mai bună modalitate de a preveni durerile de spate neuropatice este să faci mereu mișcare și să creezi un mediu de lucru cât mai sănătos posibil.În timpul muncii, când stai în poziție șezând, pe scaun, acest lucru înseamnă să stai pe un scaun activ, cum este scaunul SpinaliS.

 

Diferențele dintre durerile lombare inferioare și cele superioare

 

     Durerea de spate apare de obicei în două zone, iar cauzele și simptomele apariției durerilor de spate lombare inferioare și superioare sunt diferite. Durerea apărută în partea superioară a spatelui ce include gâtul/zona cervicală, regiunea dorsală la înălțimea umerilor, poate să radieze până în zona pieptului. În schimb, durerea din regiunea inferioară afectează în cea mai mare parte regiunea lombară (motiv pentru care este adesea denumită durere inferioară de spate). În multe cazuri, durerea de la nivelul coloanei cervicale poate să nu apară numai local, ci poate să apară și în zona umerilor sau chiar a brațelor. În cele mai severe cazuri, acest fenomen poate provoca pierderi senzoriale la nivelul membrelor, însoțite de amețeli, tulburări de vedere și dureri de cap. Aceste simptome pot fi cauzate de traume subite (în urma sportului sau al unui accident) sau de stres constant, cum ar fi utilizarea unui scaun fără cotiere, care nu oferă un sprijin adecvat pentru brațe.

     La fel de problematică este situația și dacă simptomele nu se datorează supraîncărcării, ci mai degrabă slăbirii mușchilor din cauza unui sprijin slab, caz în care mușchii nu sunt în măsură să își îndeplinească funcția inițială și să mențină un corp sănătos.Soluția la acest lucru este un scaun care forțează întregul corp să stea într-o poziție sănătoasă și activă. În acest caz sunt indicate scaunele SpinaliS.Durerile de spate inferioare pot fi cauzate, printre altele, și de ridicarea obiectelor grele, de supraîncărcarea mușchilor inferiori ai spatelui sau de vătămări directe ori traume, dar pot fi, de asemenea, cauzate de anumite boli (infecții virale, artroză, afecțiuni ale oaselor și coloanei vertebrale).

     Pe lângă stres și obezitate, și fumatul poate juca un rol în dezvoltarea afecțiunilor coloanei vertebrale dorsale. În cazurile cele mai severe, în special din cauza șezutului pe un scaun impropriu, se poate dezvolta hernia vertebrală (hernia de disc).

 

Dureri acute de spate, subacute sau cronice   

        

     În funcție de perioada de timp în care persistă, durerile pot fi clasificate în trei categorii:

  • Prima categorie este cea acută, în care durerea este de scurtă durată, poate să dureze până la 6 săptămâni.
  • Durerile ce persistă o perioadă de 6-12 săptămâni sunt deja numite subacute, indiferent de natura lor.
  • Durerea care persistă mai mult de 3 luni este deja cronică.

     Intensitatea durerii poate varia și ea este mai puțin severă la cea acută și mai intensă la cea cronică, mai ales dacă este de origine nervoasă. De asemenea, frecvent, în cazuri acute și subacute, durerea poate să apară asimetric pe o parte sau pe cealaltă parte a coloanei vertebrale, în timp ce în cazurile cronice, durerea este de obicei prezentă pe ambele părți ale coloanei vertebrale.

     Durerea de spate cronică este de obicei progresivă, ceea ce înseamnă că starea pacientului se înrăutățește în timp - poate duce ulterior la tulburări psihice, depresie, modificări ale dispoziției și tulburări de somn. Prin urmare, este foarte important să prevenim sau să tratăm durerea cât mai mult timp posibil. Desigur, o schimbare completă a stilului de viață nu este întotdeauna posibilă. În cele mai multe cazuri, nu putem renunța la munca noastră care presupune o poziție șezândă pe scaun în fiecare zi, de aceea trebuie să schimbăm scaunul.

     Sistemul SpinaliS ne poate ajuta să scăpăm de apariția durerilor. Cele mai multe dintre cauzele durerii acute pot rezulta din mișcări neatente în activitățile de zi cu zi, leziuni sportive și leziuni suferite în urma unui accident. În schimb, cauza durerii cronice poate fi mult mai complexă și dificil de detectat și poate necesita asistență medicală.

 

Cum să tratăm și să ameliorăm durerile de spate?

 

     În cazul durerilor coloanei vertebrale, apărute recent, ar trebui să începem cu soluții alternative. Apelați la un specialist în masaj terapeutic sau un chiropractician. Dacă durerea nu dispare, prezentați-vă la un consult de specialitate.

    Fizioterapia este utilizată cel mai frecvent pentru ameliorarea simptomelor tulburărilor musculo-scheletice diagnosticate. Este foarte dificil să se stabilească exact care este procedura potrivită pentru o anumită boală, astfel încât tratamentele sunt de obicei folosite în combinație.

     Pentru a vă acoperi întreaga rutină zilnică, medicul vă poate recomanda să vă înlocuiți salteaua și scaunul cu altele care să vă ajute să vă mențineți sănătatea. În zilele noastre, din ce în ce mai mulți medici recomandă scaunele SpinaliS, care, atunci când sunt folosite corespunzător, funcționează confortabil, adecvat și sănătos la nivelul coloanei vertebrale și al mușchilor asociați.

CITEȘTE ȘI...

Scaune Ergonomice

Experiența SpinaliS

  • 2 min
  • 01/11/2019